četrtek, 17. marec 2011

Naslednji korak pri macesnu

Macesen, katerega imam že od leta 2007, sem presadil že kar v končno posodo. K sreči so korenine to dopuščale in ga bom tako naslednje leto lažje lahko oblikoval v prijetno polkaskado. Položaj v posodi pa še ni perfekten. Bo treba enkrat še popraviti - čez ene par let.





7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

V kakršnokoli kaskado, pa čeprav pol-, bo tole šlo zelo težko. Pa tudi položaj, ki ga omenjaš, nikoli ne bo perfekten. Tole je krneki.

Nik Rozman pravi ...

=D Prav, če tako praviš. A lahko vsaj malo obrazložiš zakaj tako misliš? Morda pa lahko kaj izboljšam.
;)

LP, Nik

Anonimni pravi ...

1. Deblo je v srednjem delu konkavno. Za polkaskado bi moralo biti konveksno. Tu te čaka resno krivljenje.

2. Pol korenin je zdaj v zraku. Oziroma bi bilo, če jih ne bi zadelal. Druga polovica je sicer v posodi, ampak s spodnjim delom debla tvori precej suboptimalen nebari.

Če tole dvoje odmislimo, ima drevo potencial za hudo polkaskado. ;-)

Nik Rozman pravi ...

No, sedaj vsaj vem kaj ti raji po glavi ;-)

Kako misliš konkavno? Da se obrne navzgor? Temu se reče gibanje in je vsekakor zaželjeno pri vsakem bonsaju. Ne vem, kje si pobral, da mora biti za polkaskado konveksno. Kakorkoli; polkaskada je stil, pri katerem krošnja - ki pri tem macesnu še ni oblikovana - ne sega pod nivo dna posode.

Skoraj polovica korenin je res 'v zraku', ampak samo zato, ker jih še nisem porezal, ker nočem, da drevo umre. S časom bom tisto grudo korenin zagotovo znižal sa vsaj polovico. Pa kaj potem, če bo ostala. Mene čisto nič ne moti.

Nebari sam po sebi pa res ni nič kaj posebnega, toda drevo je jamadori in noben jamadori ni popoln.

Konec koncev, pa drevo še ni končano ;)
tako da počakaj na končni izdelek in boš potem komentiral =D

LP, Nik

Anonimni pravi ...

Tudi pri pokončnih stilih krošnja ne sega pod nivo dna posode, pa zato še niso polkaskade. Hočem ti povedati, da to ni edini pogoj, da je drevo polkaskada.

Lepo, da te ne moti. Ampak, žal, to ni kdovekakšen kriterij. Sploh, če vzamemo v obzir "mantro", da je ena najpomembnejših stvari izbira pravega materiala. To, recimo bobu bob, ni pravi material. Bil bi presenečen - prijetno!, če boš uspel iz njega kaj iztisniti.

Ko bo drevo končano, povej, da bom lahko spet komentiral.

Nik Rozman pravi ...

Pri pokončnih stilih pa tako ali tako krošnja nikoli ne sega pod rob posode...
No, hvala bogu imajo vsake oči svojega malarja =)

Kot sem že napisal v prispevku, macesen bom oblikoval naslednje leto. Mislim, da ko bo končan, se ga tudi ti nebi branil ;-)

Nik

Andrej Arnšek pravi ...

Jaz se ga že sedaj ne bi branil;)